• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Adapazarı


“İslam toplumlarının kalp kurumu mabetlerdir”

featured

“İslam toplumlarının kalp kurumu mabetlerdir”

Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Modern Çağda Mabedin Fonksiyonlarını Yeniden Düşünmek’ isimli konferans ile devam etti. Levent Uçkan, “İslam toplumlarının kalp kurumu mabetlerdir. Kalp atması gereken şekilde atmıyorsa diğer kısımlar da hızla yıpranır” dedi.

 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Modern Çağda Mabedin Fonksiyonlarını Yeniden Düşünmek’ isimli konferans ile devam etti. Programa Kadıköy Hasanpaşa Camii İmam-Hatibi, Uluslararası İyilik Ödülü Sahibi Levent Uçkan konuşmacı olarak katıldı. SAÜ İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı konferansta çok sayıda dinleyici yer aldı.

 

Modern çağda mabetlerin fonksiyonları yeniden düşünülmeli

Camilerin modern çağda fonksiyonlarının yeniden düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Uçkan, Türkiye’de yaklaşık 2 bin camide aktiviteli formların oluştuğunu ancak tam olarak yaşayan cami formunun ne Türkiye’de ne de İslam coğrafyasında olmadığını belirtti. Levent Uçkan, “Bulunduğunuz coğrafyada fraksiyonel ve dini kabuller dediğimiz alt kümeleri bir yerde cem edebildiyseniz orası cami olmuştur. Bugün bizim biraz daha aktivist cami dediğimiz camilerin nasıl aktive edildiklerine bakalım. 100 kişilik bir yurdu caminin yanına koyarsak, buranın zekat ve kurban girdileri, hayırseverler organizasyonları, talebe-veli ilişkisiyle diğer camilere nazaran insan sirküle edeceği açıktır. Ama bu cami midir? Kasdettiğimiz şey bu mudur? Oraya ümmetin farklı dini yorum havzalarından biri geldiyse kendisini genellikle rahatsız hisseder. Camide bir üst dil, yani din dilinin olması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

Alt taşıyıcılar

Uçkan, “Tarihte camiler pek çok alt taşıyıcıyla cami olmuş. Şifahanesi, aşhanesi, misafirhanesi gibi. Modern çağda bu görevlerin çoğu farklı devlet kurumları tarafından paylaşılmış. Biz bu noktada camilerin nasıl konumlandırılması gerektiği konusu üzerinde de durduk. İslam toplumlarının kalp kurumu mabetlerdir. Kalp atması gereken şekilde atmıyorsa diğer kısımlar da hızla yıpranır. Biz bu konuda ilgili bakanlıklarımıza sunumlar hazırladık. Bazı konularda merkez, bazılarında ana paydaş, bazı konularda ise dış destekçi olabiliriz. Görev yaptığımız yerlerdeki sosyolojik yapıyı bilirsek çok daha etkin bir nöbet geçirebileceğimizi düşünüyorum” dedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık başarılar

    Cevapla
Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!