Karapürçek’te kadın emeği siparişlere yetişemiyor
Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren Eli Bereketli Kadın Kooperatifi, kadınların el emeğiyle hazırladığı yöresel ürünleri yurt içi ve yurt dışındaki müşterilere ulaştırıyor. 15 kadınla üretim yapan kooperatifte, artan siparişler nedeniyle yoğun mesai yapılıyor.
Kazanlar gece gündüz kaynıyor
Kooperatifte kadınlar, süt reçelinden salçaya, erişteden kuru yufkaya, tarhanadan acıkaya kadar çok sayıda yöresel ürün hazırlıyor.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıklar da hız kazandı. Kadınlar, büyük kazanların başında saatlerce çalışarak salça ve acıka hazırlıyor.
Geleneksel yöntemlerle üretilen ürünler, internet üzerinden verilen siparişlerle Türkiye’nin farklı illerine ve yurt dışına gönderiliyor.
Kooperatifte çalışan Hacer Yüksel, ürünlere yoğun talep olduğunu belirterek, “Talebimiz oldukça fazla. 15 kadın çalışıyoruz ve hepimiz çalışmayı çok seviyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından ürünlerimize yoğun talep geliyor. Ürünlerimizin beğenilmesi bizi ayrıca mutlu ediyor. Hem çalışıyor hem de aile bütçemize katkı sağlıyoruz.” dedi.
Yüksel, kooperatifte salça, tarhana, makarna, çeşitli reçeller ve süt reçeli üretildiğini söyledi.
Siparişler üretimi artırdı
Kooperatif çalışanlarından Aysel Keskin de salça üretiminin yoğun şekilde sürdüğünü anlattı.
Keskin, “Bugün salça yaptık. 2-3 gündür kazanlarımız kaynıyor. Salçalarımızı sabah 4’e kadar kaynatmaya devam edeceğiz, ardından şişelerimizi dolduracağız. Yaptığımız ürünlerin hepsi sipariş üzerine. Bu nedenle ürünlerimiz elimizde kalmıyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelen taleplere yetişmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Keskin, üretim yaparak aile ekonomisine katkıda bulunmanın kendileri için büyük mutluluk olduğunu dile getirdi.
Hedef daha fazla kadına ulaşmak
Eli Bereketli Kadın Kooperatifi Başkanı Müzeyyen Uçar ise ev yapımı yöresel ürünlerin tamamına yakınını hazırladıklarını belirtti.
Yufka, sin ör, makarna ve çeşitli unlu mamullerin yanı sıra kışlık olarak salça, tarhana, reçel ve pekmez ürettiklerini anlatan Uçar, ürünlerin müşteriler tarafından çevrelerine tavsiye edilmesinin talepleri artırdığını söyledi.
Uçar, “Ürünlerimizi beğenen müşterilerimizin çevrelerine tavsiye etmesi bizi çok mutlu ediyor. Bu sayede çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Yurt dışından da siparişler almaya başladık. Bazen gelen siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Talepler arttıkça daha fazla kadınla birlikte çalışarak siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.
Yurt içi ve yurt dışına internet üzerinden de satış yaptıklarını belirten Uçar, artan talepten memnun olduklarını ifade etti.
Kooperatifte kadınlar, bir yandan yöresel lezzetleri gelecek nesillere taşırken diğer yandan elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyor.
