Kılıçaslan: ”Fındık; tarımın İHA’sı ve SİHA’sıdır’

featured
Kılıçaslan: ”Fındık; tarımın İHA’sı ve SİHA’sıdır”

İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, Türkiye’de her fındık sezonunda fındık fiyatları ile alakalı bir tartışmanın başlayıp bittiğini ve gelecek sezona kadar sessiz kalındığını belirtti.

”Bugün fındık 16’TL’dir, gerisi kandırmacadır”İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan yaptığı açıklamada: ”Türkiye’de her sezon aynı şeyi yaşıyoruz. Fındık fiyatları açıklanır; ardından tartışma başlar, o sezon kapanır ve gelecek sezona kadar yine her şey aynı devam eder. Çünkü zihniyet değişmeyince sonuç da değişmez.Dünyada üretim konusunda tekel olacaksınız ve fiyat belirleyemediğiniz gibi, neredeyse maliyetine satıp çiftçimizi ezeceksiniz. Geçen sene 1 kg Fındık ile 3 lt mazot alan çiftçi, bu sene 2 lt mazot bile alamıyor. Gübre desen çok daha vahim. İşçilik maliyeti 2.5 kat artmış” diye belirtti.
”Yorumu çiftçilerimize bırakalım”
Kılıçaslan: ”En önemli nokta ise fındığın alım gücü. Geçen sene 24 lira olan fiyat, bu yıl 43 liraya çıkmış gibi görünsede, aslında 16 liraya geriledi. Ama İktidar vekillerine sorsanız fındık çiftçisi çok memnun. Hepsinin köylerinde villaları varmış, kapılarında ikişer tane traktörleri varmış ve çiftçinin yüzü gülüyormuş. Bu söylemler karşısında biz bir şey demeyelim, yorumu çiftçilerimize bırakalım. Biz buradan bir kez daha uyaralım. Kimse rakamlarla kandırmaca yapmasın. Geçen sene 100 kg fındık ile alınabilen bir ürün, bu yıl 135 kg fındık ile alınabiliyor. Dolar fiyatının baskılandığı bir ekonomi yönetiminde bile dolar bazında fındık fiyatı 3.10 dolardan 2.3 dolara gerilemiş. Yani neresinden tutsak elimizde kalan bir durum var ortada. Üretici fındığını satıp masraflarından sonra eline kalan para ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığı anda rakamların büyük bir kandırmacadan ibaret olduğunu anlamıştır” dedi. Sen yerli milli olursan, Ferrero sadece ayrıntı olur”Kılıçaslan: ”TMO fındığı 50 TL üzerinden alıyor ama alana kadar çiftçimizi canından bezdiriyor. Bir de kota koymuşlar. Dönüm başına 130 kg alıyor. Durum böyle olunca çiftçi esnafa mahkum kalıyor, esnafta Ferrero’ya. Bu işin çözümü kararlı devlet politikası ile olur. Fındık kadar aklınız yoksa, 780 bin ton fındığınız olmasının da önemi kalmıyor. Yapılacak şey kooperatif sistemini devlet teşviği ile yayarak üreticiyi güçlendirmek yada devletin bizzat fındık üretimini 2-3 yıl boyunca çiftçiyi memnun edecek bir fiyat ile tek eline alması ile olur. Devlet fındığı kar etmek için değil, neredeyse dünyada tekel konumunda olduğu ürünün fiyatını daha değerli kılmak için çaba göstermeli. Ancak o zaman kuralı Ferrero değil, çiftçi adına devlet koyar”dedi. 
”Fındık; tarımın İHA’sı ve SİHA’sıdır”İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan: ”Dünyada katma değerli ürünlere sahip devletlerin yaptığı gibi, fındık konusunun da hükümet nezdinde stratejik ürün ilan edilmesi ve politikaların da buna göre belirlenmesi gerekir. Savunma sanayinde İHA-SİHA ne ise, tarımda da fındık odur. Yerli ve milli sözlerini sabah akşam çiğnemek yerine iktidarın gerekeni yapıp fındığı stratejik ürün kabul etmesi gerekir. Yıllardır anlatıyoruz ama maalesef anlamıyorlar. Mecburen iktidar olunca bunu da biz yapacağız ve fındık çiftçimizi refaha kavuşturacağız” diye ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!