salı Sofrası CİHAN,CİHAN ;CİHAN

featured

salı Sofrası

CİHAN,CİHAN ;CİHAN

Sakaryasporun Manisa’yı yenip, yukarılara doğru yol aldığı maçın başlığına ,üç tane Cihan koydum. Neden dersiniz ? Açıklayayım efendim bir takım için atan kadar tutanda önemlidir. Manisa karşısında durum 0-0 iken Kerim Freyin gollük vuruşunu Cihan son anda kornere çeldi. İkinci yarı Rotmanın karanbolden çıkardığı müthiş şutla öne geçtikten sonra ,Manisa baskısının hissedildiği anda  Cihan yine bir Manisa atağında 90+ 3 de gole geçit vermeyen kurtarışıyla, maçı Sakaryasporun elinde tutan adam oldu. Sonra ne oldu ? Ne olacak 90+ 4 de  Manisa’nın beraberlik için topyekûn yüklendiği anda  kontratakta oyuna sonradan giren Del Valle maçı kopartan golü attı. Sonuç gelen üç puanda atanlar kadar, kaleci Çihanında maharetli kalecilik hüneri de vardı. Neymiş efendim bir takım için iyi kaleci çok önemliymiş. Manisa maçında ,bu sezon genelde çok iyi oynayan kaleci Cihan bunu bize hatırlattı.

ŞİMDİ GELİN BİRDE MAÇIN GENELİNE BİR BAKALIM

Savunmada dongorun olmadığı maçta Rotman -Çağlayan ikilisi fazla sırıtmadı. Sakaryaspor  Manisa maçının ilk dakikalarına tutuk başladı. İlk yarıda kafa kafaya giden oyunda ,ilk kırkbeş dakikanın özetinde Manisa Cihana ,bizde Murat Cemle direğe takıldık. Bu yarıdason bölümde Sakaryasporun Manisa’ya oranla daha çanlı oynadığına parmak basmak gerek. İkinci yarıda ilk yarının etkili ismi Dimitrovun köşe vuruşundan doğan karambolde Rotmanın bir süre Varda incelenen beklenen gol geldi. Ondan sonra Sakaryasporun oyun iştahı devreye girdi. Bu maçta oyunda çok az gözüken kassango 60 dakika oynanırken girdiği gollük pozisyonda kaleci Erhan’ın kurtarışı devreye girdi. Sonrasında Tuncay Şanlının dokunuşları birer birer devreye girmeye başladı. Oğuzun sakatlanıp yerini Muhammed’e bırakmasının ardından ,Roşhi çıktı( Delvalle girdi) Dimitrov çıktı( Bıurak girdi) Sonra kassango çıktı ( İlkay girdi) Ve Cihanın müthiş kurtarışından sonra kontrataktan Del valle ile gelen gol maçı kopartan, Manisa’nın fişini çeken  gol olarak tribünleri çoşturdu. Maç biterken bana göre luzumsuz itiş kakıştan, Burak Süleyman’ın gördüğü kırmızı, maçın sonunda ağzımızın tatını bozan an olarak soyunma odasına taşındı.

ÜÇ OLMAK ÖNEMLİ

Sakaryaspor Kocaelisporun üst üste puan kaybettiği haftaların içinden çıkardığı Manisa galibiyeti çok önemli. Neden çok önemli ? Neden olacak, iki olmasa bile üç olmanında avantajı var. Kocaeliyle üçüncülük makası iyice daraldı. Sıralamada üç olursak playofta, rakiplerimiz birbirlerini yerken ,o gün nasibize düşeni bekleyeceğiz. Üç olursak Süper lige çıkmak adına bekleyeceğiz ve tek maç oynayacağız. Olur mu? Neden olmasın bu gidiş bu gün için onu işaret ediyor.

VAR SAVAŞLARI

GS ile FB arasındaki şampiyonluk yarışında, havada, karada uçuşan penaltılar, Var kararları  her iki takımın başkanlarının dilinden düşmüyor. Artık onların şampiyonluk uğruna ,kendi çıkarları adına yaptıkları açıklamalar ,futbol seyredenlerini de büyük ölçüde yormaya başladı. GS Başkanının Var ile ilgili son açıklamaları içinde doğrular yok değil,Var futbolumuza fayda getiren, bazen haksız kararların önüne gecen bir uygulama ,bunda sorun yok ,sorun Varda ki eğitim seviyesi ,Vardaki güvensizlik demiş. Kendine göre geleceğe yatırım yapmış. Var uygulaması ,hakemler neden bizde bu kadar hedefte ? Avrupa’da neden Var kararlarıyla ilgili bizdeki kadar ses çıkmıyor. Avrupa’da hakemler ve sistem güven üzerine inşa edilmiş. Bizde mi? Bizde her şey çıkar uğruna ,bizim gibi liyakatsız yöneticilerin, siyasal etikete göre  Federasyon Başkanları,MHK kurul üyeleri işbaşında olursa ,oradaki güven ortamı ,doğru olsa bile inandırıcı olamaz. Var bana göre faydalı uygulamadır, faydalı olmayan liyakatsız kişilerin futbolun başında olmasıdır. Sözün özü Siyaset futbolun başında demokrasin kılıcı gibi duruyorsa  , bu görüşte gittikçe kök salıyorsa orada bu ve buna benzer çekişmelerin önü arkası kesilmez. Hadi size Varlıklı Var günleri dilerim.

MUHTARLIĞA HUCUM

31 Mart yerel seçimleri ile birlikte sandıkta karşımıza çıkacak  o kadar çok muhtar adayı var ki sormayın gitsin. Diploma soran yok ,katılım bedeli yok ,yaş soran yok  o zaman geriye ne kalıyor Muhtar adayı resimlerini etrafa yaymak. valla günün ekonomik koşulları ile sıkboğaz olduğumuz günlerde işssiz güçsüz muhtar adayları sandıktan çıkarsa 17 bin tl den fazla para alacaklar. Sanırım bu seferki Muhtar seçimlerinde önlerine konan bu asgari ücret kadar maaş bu işin cazibesine cazibe katıyor. Eskilerden bir çoğuda bu yüzden koltuklarını terk etmemek adına mücadele veriyorlar ama yerlerinde gözü olan o kadar çok kişi var ki, bu sefer işleri kolay olmayacak. Sakarya da her yeri muhtar adaylarının resimleri kaplamış. Bir ayağımda benim Karasu Bodrumda olduğu için oturduğum semt olan yalı mahallesinde eski muhtar Dursun Ali Akbaş nasıl olduysa yokum değince  birden Yalı Mahallesinde aday patlaması meydana gelmiş. Yalı Mahallesi  Muhtarlığı  için, gecen dönemde aday olan Erol Ekşinin ismi bu gün için en kuvvetli aday olarak gösteriliyor. Kamu oyu anketleri Erol Ekşi diyorda, sandıkta ne diyecek ?

MURAT ULUÇ VE SİYAH BEYAZ GERCEK

Altay ,İzmirin ve de Türk futbolunun en önemli siyah beyaz kalelerinden biri. Bu tarihi futbol eseri şu sıralar, gelmiş geçmiş yönetimlerin siyah beyaz hatalarından dolayı ,transfer yasağının getirdiği zorluklarla boğuşuyor. Futbolda yanlış yapılaşma adına Altay sadece bir örnek değildir. TFF 1 ligten düşmeye doğru yol alırken yeni bir yapılaşmada devreye girmiş durumda. 42 yaşındaki ( 2022) futbolu bırakan Altayın bünyesinden yetişen Murat Uluc bu yaşına rağmen, siyah beyaz sevda uğruna gençlere örnek bir büyük, önemli bir kaptan figürü olarak sahalara döndü. O Giresun’a attığı golle ,Türk futbol tarihine adı  en yaşlı golcü olarak girdi. Altay zor günler yaşıyor, Altay bu süreçte zorunluda olsa, kendi alt yapısının değerlerini gideceği yere, yani TFF 2 ye göre programlamaya başlamış. Her şerde bir hayır vardır derler, zorunluda olsa TFF 1 de bile gençlerle herkese futbol olarak kafa tutan, bu   günlerin Altayı ,bana göre  bu gençlerle kısa sürede geldiği yere döner diyerek erken bir Nazım Aktürk düşüncesini buraya not ediyorum. İşte alt yapı tamda bu gib hallerde lazım olsa da ,bu uygulamanın daha öncelerinde devreye girmesi, bir takımın önünü açar. Bir zamanlar sakaryasporda tarihinde ilk kez düştüğü TFF 3 liginde buna benzer anlar yaşamış, o günlerde alt yapı oyuncularına sarılmıştık. Bu gün şartlar değişti, biz yine dışarıya oluk gibi ,Belediye desteğiyle para akıtıyoruz. Umarım Altayın , Eskişehirsporun, Bursasporun  düştüğü  durumlara düşmeyiz.

GERİ KALMIŞ ÜLKELERİN BİRBİRLERİNE OLAN BENZERLİKLERİ

Bu gün size geri kalmışlığın içinde yer eden ,Kapitalist düşüncenin içinde yatan gerçekleri teker, teker önünüze koyup ,bu konuda sizi düşünmeye ,bu saydıklarımın içinde gezinmeye davet ediyorum. Geri kalmış ülkelerin neden geri kaldıklarına dair yapılan 8 tespiti birer birer önünüze koyuyorum. Hazırsanız başlayalım ,Bir ( Halk arasında sorgulama çok azdır) İki ( Magazin ve futbol haberleri çok  popiliterdir) Üç (Kitap okuma oranı yüzdeüçü geçmez) Dört ( Zenginler daha zengin olurken, fakirler dahada fakirleşir) Beş ( Dini ve Milli değerler hep suistimal edilir) Altı ( Halk arasında Sanat ve Bilim hakkında hiçbir muhabbet olmaz ) Yedi ( Okullarda verilen eğitim kalitesi düşerken ,hep sürekli değişir) Sekiz (Sistem adil bir şekilde değil Tanıdıklarla döner ) Geçmişte rahmetli Özal Ülke yönetiminde çoğunluğu ele geçirdikten sonra  bu konuda şunu dediğini hatırlar gibi oluyorum. Özal bu Televizyonlar varken, futbol varken ben bu ülkeyi çok uzun süre yönetirim demişti. Sizce yukarıdaki geri kalmışlığa örnek verilen sekiz kriter Japonyayamı ,Almanyayamı, Hollandayamı ,İsvicreyemi, yoksa  22 yıldır Ak düşünce ile yönetilen Türkiyeyemi daha çok yakışır? . Buyrun okuyun ve buna göre değerlendirmenizi yapın. Benden kopya istemeyin, veremem ,hadi size iyi uykular .

İHK BU SESE KULAK VERİN ( KADİR DEMİR İSYANI)

Süper Amatör kümede playof ve kümede kalma hesapları yapan takımlar için lig bitti bitecek. Bu aşamada İHK  ( Sakarya İl HHakem kurulu) yapacağı atamalara çok dikkat edecek. Geçtiğimiz hafta içinde Hacımercan sahasında oynanan , daha önce düşmesi kesinleşen Akçay ,düşmemek adına Kışlaçayla çekişen Erenlersporu yenerek, grubun alt sıra heyecanını ateşledi.  Akçay Erenleri nasıl yendi? Bu maçta maçın hakemleri bu işin neresindeydi? Gelin bu maçın ardından Erenlerspor Teknik kadrosunda görevli, hakemlikten de az çok anlayan Kadir Demire bir kulak verelim.  Bakın Demir Kadir bu konuda  Amatör Spor gündemindeki Santraya neler demiş? Akçay maçında oyuncumuza gösterilen kırmızı kart doğru karartır. Ancak aynı hakem, Akçaylı oyuncuların kırmızı kartlık hareketlerine aynı duyarlılığı gösterememiştir. Maçın hakeminin yardımcısınla konuşup sarı kartla yetinmesini anlamak mümkün değil. Erenlersporun bu seneki kötü halinden dolayı hırpalanmasına, hakkının yenmesine göz yummayız diyen,orta hakemi eleştirirken yardımcı hakemlere teşekkür eden  Kadir Demir ne kadar haklı? Haklı veya haksız ,Türkiyede hakemler her alanda tartışılıyor. Ancak biz bizim evden sorumluyuz. Sakarya İHK  tavsiyem olsun, maçların önemini kantara koyarken, hakem atarken ,ideallerini bitirmiş, kritik maçlarda görev almayan veya görev vermediğiniz bir hakemi ,düşme hattını yakından ilgilendiren bir maça, bu tür bir hakem atamasının yanlışlığını bir kenara not edin. Çok uzun zamandır Hakemler konuşulmuyordu, konuşulmaya başlanıyorsa  eğer bundan sonra atılaçak, atama adımlarına daha duyarlı olmanızı önermek isterim. NOT İsterseniz bu yazının veya bu yorumun sonuna şu hayat gerçeğinde ekleyelim .Erenlerspor bu günlere nasıl geldi? Erenlerspor neden bu halde ? Yılların kötü gün görmemiş takımını yönetenler, bu soruların yanıtını kendi evlerinde seslendirirlerse ,hakemlere laf yetiştirmekten vazgeçerler.

ALTIN KIZLAR

Filenin Sakaryalı Sultanları yine geldikleri yere,Voleybolde birinci lige  döndüler. Bu kızlar bizim kızlarımız diyerek onları gecen haftaki Salı Sofrasında ağırlamıştım. Bu kızları, bizim ilde değer görmeyen bu kızları, ayağa kalkıp  alkışlıyorum. Bıkmadan ,usanmadan Sakaryanın Voleybolde sesini file üstüne yükleyen ,Voleybole hizmet aşığı İdris Demiri, Erol Güdüloğlunu ,onlara mütevazi desteği veren Başkan Ömer Bektaşada hakkettiği alkışı gönderip, ben topu yine bu kızlara destek olmak adına ,halen ellerinde fırsat olan bu şehrin büyüklerinin önüne yuvarlıyorum. Siz çok yaşayın emi kızlar. İnanın bu ilde Sosyal demokrat belediyecilik hakim olsaydı ,bu kızlar file üstünde el üstünde tutulurdu. Hadi ben eve gidiyorum. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!