Salı Sofrası Hikayesi çok renkli bir galibiyet

featured

Salı Sofrası

Hikayesi çok renkli bir galibiyet

Sakaryaspor, Sakarya’ya yenilmezlik forsu ile gelen Eyüpspor’u yenerek, ün van sökerek, korku bulutlarını bir nebzede olsa dağıttı.

Nasıl oldu bu iş?

Sakaryaspor zorunlu hallerden dolayı, özellikle yedek oyuncu grubunun, yok denecek kadar az olan bir maçın içinden nasıl sağ çıktı? Nasıl olacak haddini bilerek oynadı. Nasıl olacak Donkor’un gelmesiyle savunmanın göbeğine gelen yeni solukla, nasıl olacak Rotman’ın savunmanın göbeğinden çıkıp, aslı yerine dönmesine, ilave olarak kadro kalitesi kendine göre çok fazla olan rakibine, fazla hücum şansı vermediği için kazandı.

Sadece bu kadar mı?

Tabii ki değil, devre biterken Eyüp’ün attığı goldeki el mahareti, Vardan dönünce akşamın skorsal anlamda kaderi de bir yerde geriye dönüş yaptı.. Sadece bu muydu, üç puanın içinde yatan gerçek? Tabii ki değil, takımın el birliği ile el ele gönül gönüle oynaması, kaleci Cihan’ın yine yaptığı kurtarışlarını da bu ayaklanışın içinde, devreye sokmak gerek.

Devam edelim zafer akşamının içinde yer eden futbol gerçeklerine. Eyüp maçında kanatların kanat ortalarının ne kadar önemli olduğuna tanık olduk. Biz bunu sezon başından beri haykırıyorduk. Biz diyorduk ki, Kabongo denilen golcünün takıma katkı yapmasını istiyorsak, onu kanatlarda süründürmek yerine, kanatların onu beslemesi en doğru yoldur demiştik. Tuncay Şanlı’nın gelişi ile arızalı yerlerin her maçta onarılması sonrası, Roshi’nin nefis ortasında bir sonrasında bu sefer, Bülent Cevahir’in kanat bindirmeleri içinden çıkan nefis ortalarla buluşan Kabongo kafaları gecenin ışıldayan, gecenin içinden çıkan umut ışığıydı.

Geride kalan pazarda vallahi billahi hem Sakaryaspor kazandı, hemde değişen oyun formatı ile golcü Kabongo’yu kazandık. Bu arada halen yeterli diploması olmayan Tuncay Şanlı’nın da Sakaryaspor’u mevcut oyuncu grubunu her geçen hafta daha iyi anladığının işaretlerini Çorum’da görmüştük. Tuncay Şanlı Sakaryaspor bütünleşmesinin artı değeri, üçüncü maçta karşımıza çıktı.

Umarız bu galibiyet süpriz galibiyet değil, devamlılığı olan bir galibiyet olur. Kolay değil, böylesi bir galibiyet için çok uzun süre bekledik.

 

İTALYAN MODASI

Voleybolda Kızlarımız File üstünde Avrupa’yı, Dünya’yı sarstı. Bazı aklı kıt kesimlerin kıskandığı, bu uğurda karalama gayreti içinde olduğu Voleybol Milli takımımızı kim çalıştırıyor? Bir İtalyan. Danielle Santarelli Sırbistan’da şampiyonluk yaşamış 1981 doğumlu genç bir antrenör. Danielle Santarelli ile müthiş bir uyum yakalayan kızlarımız son olarak Olimpiyat elemelerinde, Japonya’da yedide yedi yaptı. Elleri yürekleri dert görmesin. İşini seven iyi yapan biri olduktan sonra Voleybol Milli takımını İtalyan’ın çalıştırmasını ben fazla dert etmem. Şimdi de bir başka İtalyan futbolda A Milli Takım sorumluluğuna layık görüldü. Adana Demirspor’u çalıştırırken tanıdığımız İtalyan teknik adam Vincenzo Montella kendi ülkesinde Roma, Milan, Fiorentina, Catania, Sampdoria takımlarını çalıştırdı. Yurt dışı serüveninde İspanyol Sevilla’da olan Vincenzo Montella Türkiye’de Adana Demirspor’u çalıştırırken dikkatleri üzerine çekti. Voleybolda İtalyan antrenörün yaptıkları ortada ehhh Futbolda da bir Başka İtalyan teknik adam A Milli takımın başında file üstü başarıyı futbol alanına taşırsa, vallahi billahi Türkiye’de İtalyan rüzgarı eser. Başarılı olsunlar dışarıya taşınsınlar Türk Teknik adamlara da buradan alkış gönderelim.

 

EMEKLİ OLMAYANLAR

(ERMAN TOROĞLU)

Ekranların eskimeyen yüzü, modası geçmiş ismi kim? Her hafta saçına başına yeni şekil veren topsakal Erman Toroğlu. Bu arkadaş herkesi emekli eder, her şeye maydonoz olan bir çok bilen. Hakemliği bıraktıktan sonra hakemlik adına ne gözlemcilik yapan, nede MHK larda görev alan bu kardeşin ateş hattında, varsa yoksa Hakemler. Aynaya bakıp orada kendini görse de kendine gelse. Onun hakemlik defteri bu gün yerden yere vurduğu Atilla Karaoğlan’ın yanında cücük kalır. Atilla Karaoğlan FİFA da daha ilk yılında Konfederasyon kupasında üst üste önemli maçlarda düdük çaldı, beyefendi beğensede beğenmese de önü açık bir hakem.. İşi gücü hakemler üzerinden sansasyon yaratacak görüşleri ortaya atarak TV de yerini garantiye almak adına ben bilirim edasıyla sağa sola sallayan yaşı kemale ermiş Bay Toroğlu ekranlardan ayrılıp köşesine çekilemez mi? Yaş 75 hala eski hakemliğinden cebinde kalanlara yeni, genç hakemlere sallamakla hava basıyor. Emeklilik yaşı gelmişte gelip geçen bu zatı muhteremi dinlemek onun ortaya attığı düşüncelerle hakemleri vurması benim için hiçbir şey ifade etmiyor, size tavsiyem onu dinlemek zaman kaybıdır.

Atilla Karaoğlan’a sallıyor, Karaoğlan’ın oynattığı avantaj sonrası varda uzun süre incelenen FB nin golü geldiğini neden anlatmıyor. Hep negatif pozisyonlar arıyor, birilerine yaranmak yerini garantiye almak adına. Bu arada bir başka Kanal da Fırat Aydınus’ta Atilla Karaoğlan’ın yönetimini yorumlarken, yönetiminin vasatı aşamadığını dillendirdi. Öyleyse Atilla Karaoğlan eleştirelere fazla kulak asmasında kendi adına da öz eleştiri yapsın. Ve çok eleştirilen Karaoğlan Atilla yine geçen hafta sahadaydı. Bu top sakallı kardeş geçen hafta yine hakemlere sallarken bir kehanette bulundu, bu günkü hakem kadrosu kızışan ligde FB- GS derbilerini ilk maçta belki Halil Umut Melerle idare edebilirler ama rövanşta bu gün için bu hakem kadrosu içinde yönetecek hakem yok dedi. Devam etti çok bilen ağbi, vara da yabancı hakem istedi. Sizin anlayacağınız yine hava bastı.

 

DÜŞMEYE GÖR

Her işte öncelik nedir? Bir ayağını yorganına göre uzatacaksın, iki hesabını kitabını iyi yapacaksın, üç hırsların aklının önüne geçmeyecek, dört atacağın adım atabileceğin üzerinde var olan imkanların çok üstünde seyretmeyecek. Futbolda bakın bir geçmişe, Karabükspor, Bursaspor, Mersin İdmanyurdu, Orduspor, Eskişehirspor küçük bedene fazla yük kaldıramayacak bedene aşırı yükleme yapınca bellerini bir türlü doğrultamadılar. Kimi Bal da, kimi dolaylı yollardan ip atlayarak isim değişliği yaparak TFF 3 ligde olmayı başarmışlar. Çare olur mu? Geçmişten ders alırlarsa niye olmasın. Bakın Balıkesirspor’a Süper lig derken TFF 1 lig, derken TFF 2 lig derken TFF 3 lig kapısına demir attılar. Neden? Neden olacak transferde aşırı hız yapmaları yapılan transferlerin karşılığı olmayınca transfer tahtasına demir atınca olanlar oldu. Balıkesirspor ne ilk nede son örnek olacaktır. Bakın Kayserispor üç yıl sonunda transfer tahtasını açabildi. Bu uğurda Boluspor’u da bekleyen tehlike kırmızı beyazlı kapıya dayanmış. Bakalım ne olacak? Balıkesir’le başladık Türkiye’de sporda yanlış yapılanmanın yanlış yöneticilerin hırsları vede çıkarları için daha bu gidişle çok takım transfer tahtasında ismini görebilir. Hele hele bu günkü yeni Türkiye’nin ekonomik çıkmaz sokağında daha bir çok takımın soyunma odasına transfer yasağı asılır. Balıkesirspor transfer tahtasını son anda açarak TFF 3 ligine 14 yeni transferle girip ilk maçında Nevşehir’i 1-0 yenerken, Burhaniye’ye kupada amatör takıma yenilerek lige dönmüş. Anlaşılan o ki Balıkesirspor asıl hedefe kilitlenmiş. Bu nedenle kupadan elenmesine fazla kafa yormadıklarına adım gibi eminim. Hem sonra kupanın içinde buna benzer sürpriz sayılan sonuçlar cirit atıyor.

 

ŞİNASİ YILDIZ VE HAKEM AÇILIŞI

Hakemler yeni sezon için her zaman gördüğümüz ezberimizde olan sade bir açılışla yeni sezon düğmesine bastılar. Belki ben biraz duygusalım, belki ben değişen Türkiye’nin farkında değilim, ben belki eski kafalıyım. Ben daha farklı açılışlar için birileri bir şeyler yapsın diyerek bu güne özel bazı hatırlatmalarda bulunacağım. Oraya geçmeden önce bir yaşanmışlığa parmak basmak istiyorum. Açılış etkinliği için bir gün önce beni aramışlar, telefon sesi duymadım. Unutulduk diyerek askıya aldığım hakem evinin heyecanına Atilla Karaoğlan’ın şahsımı aldırmak adına araba göndermesiyle mutlu sonla noktalandı. Heyecanların içinden bazı aksaklıklar çıkabiliyor. Gelin biz bu anı rafa kaldırıp önümüze bakalım. Ben Hakemlerin perşembe akşamı yaptığı açılıştan habersiz olarak bir gün evvel Geyve’ de bir arkadaşımın davetine icabet ettim. Geyve dönüşü sağolsun Mehmet Kavak beni Alifuatpaşa’da oturan, bu gün için eski sağlığından çok uzaklarda olan eski Hakemlerden Şinasi Yıldız’ın evine götürdü. Manzara iç açıcı değil, Şinasi Yıldız’ın beni tanıması hoş geldin Nazım demesi ondan bana kalan miras olacak. Dünya gözüyle beraber çok yaşanmışlığım olan Şinasi Yıldız’ı böyle görmek varmış kaderde. Ne diyelim Allah çektirmesin. Gelin açılışa doğru koşalım. Eski Türkiye’de hakem açılışlarında dualar eşliğinde kurban kesilirdi. Bizim zamanımızda GSİM leri açılışa mutlaka katılırlardı. Şimdi sanırım yeni Türkiye’de futbol GSMİ alındığı için yeni Türkiye Hakem açılışlarında onları göremiyoruz. Protokolü zenginleştirmek adına olsa Dünya mı yıkılır? Bizim zamanımızda Kesilen Kurban çocuk esirgeme kurumuna verilirdi. Bu alışkanlık şimdi daha pratik hale dönüşmüş, şimdilerde Dernek eliyle hakemlere köfte, sucuk ayran veriliyor. Eskinin içinde maneviyat, bu günün içinde karın doyurmak var. Devam edelim sayın Dernek yönetimi, sayın İHK yönetimi açılışlar öncesi yaşama veda etmiş hakem büyüklerini mezarları başında anamaz mısınız? Çok mu zor. Sadece etkinliği sunan kardeşin, rahmete ermiş eski hakem büyüklerini anması beni tatmin etmiyor. İsim mi istiyorsunuz eski İl Hakem Kurulu Başkanı Ali Erseven, duayen hakem hocamız A.Kadir Aypek, Burhan Uslu, sahada maç yönetirken genç yaşta kalbine yenik düşen Turgut Camgöz böylesi açılış anlarında mezarları başında anılabilirler. Sormak isterim çok mu zor yoksa ben çok geri kafalımıyım. Açılış akşamı BŞB başkanına Top armağan eden, ilk hafta maç atamaları için Başkana butona bastıran, FİFA Atilla Karaoğlan bu içimde uhde olan olabilirliği zor olmayan açılış günü programı içine konulabilecek bu düşüncemi senin önüne koyuyorum. Bu duygular eşliğinde 2023-2024 sezonu hakem evine güzellikler eşliğinde başarılar taşısın. Hadi size iyi sezonlar.

 

KOMŞU DA DAGLIS DANGE VAR, BİZDE?

Sakaryaspor lige iyi başladı, komşu Ertuğrul Sağlam’la lige kötü başladı. Ertuğrul Sağlam kötü giden gemiye iyi oyuncuları yükleme yaparken, Taner Taşkın’ın Sakaryaspor’u iyiden kötüye giderken, bir türlü toparlanamadı. İki takıma baktığımızda kadro planlaması Kocaelispor adına ağır bastığını gördük. Ertuğrul Sağlam Samsun’dan yakınen tanıdığı Brezilyalı Daglıs Tange’yi hücum hattına alırken, bu tercih komşuya çok olumlu katkılar yaptığına tanık olmaya başladık. Bu gün için piyasa değeri 1 milyon 200 EURO olduğu söylenen Daglıs atıyor Kocaeli zirveye kanat çırpıyor. Geçen yıl bizimde bir golcümüz vardı, adı Kabongo. Bu sene maalesef lige iyi hazırlanamayan Kabongo, Taner Taşkın’ın yeni oyun planı içersinde bu yıl gereken patlamayı yapamadı. Kabongo’nun şuan için Ümraniyespor’a attığı bir penaltı golü var. Sonuç gol yollarında etki önemlidir, bunun içinde iyi oyun planınız iyi oyuncu grubunuz olacak, bunun için bu saydığım özellikler Ertuğrul Sağlam’ın dokunuşları ile zirveye kanat çırpan Kocaelispor’da var. Bizde var mı? Vallahi her hafta yazmaktan bıktım, yönetim ve giden teknik adam öyle bir kötü kadro planlaması yaptılar ki bizde böyle bir takımdan eser yok.

NOT; Bu arada bizim Golcü namağlup Eyüp’ü attığı iki kafa golüyle sarstığını yukarıda yazdık, buraya da not etmek gerek.

 

SAPANCA AYAKLANDI

Sapanca Gençlik kötü futbol talihini önce kupada, sonrada ligde değiştirdi. Yeni yapılaşan son anda kurulan kadronun futbol isyanı, kupada Darıca Gençlerbirliği karşısında kendini gösterdi. Oynadıkça birbirlerini tanıdıkça kendine gelebileceğini düşündüğüm genç Yeşil Beyaz oyuncu grubu kupadan sonra ligde de yüzümüzü güldürdü.

Umarım Bekircan Sönmez’in attığı golle, Bulvarspor karşısında elde edilen yeşil beyaz zaferin devamı gelir. Özetle Sakaryaspor’un kazandığı hafta bir diğer temsilcimiz Sapanca’nın da kazanması, Sakarya’ya iki futbol zaferi hediye etti. Kazandık diye havalanmayalım beyler. Daha dün bir bu gün iki.

 

ÇİÇEK BAHÇESİ

(SÜPER AMATÖR BAŞLADI)

Sakarya futbolunun heyecan katsayısı, Bal dan sonra gelen liginde 2023-2024 sezonu başladı. Bu ligin havasına suyuna uyum sağlayamayan bazı takımların ligden çekilmesiyle topal kalan program, daha ilk hafta can sıkan haliyle kendini gösterdi. Yolun başında Kocatöngel, Aşağı Kirazca ve lige yeni çıkan Kızılcıkspor’un kendi istekleriyle devre dışı kaldıkları Süper Amatör kümede, ASKF açılış maçlarına Çiçek gönderdi. Biz bunun adına çiçek bahçesi desekte içinde oynanan oyunların çiçek kadar güzel olduğunu düşünmek, böyle hayal etmek çok güç. Her geçen gün eski heyecanı yok olmaya yüz tutan Süper Amatör kümenin ilk haftasında karşımıza çıkan ilginç sonucun adı Karasu’da kendini gösterdi. İddialı Karasu Aziziye’nin Taraklı önünde iki farklı geriye düştüğü maçı beraberliğe taşıması, Aziziye adına kafa karıştıran sonuç olarak sorgulandı. Bu sene transferleri medyada çarşaf çarşaf boy gösteren Çarkspor’un Akçay maçına tribün desteği ile gelmesi, ikinci yarıdaki coşkulu oyunu ile gelen 4-0 lık galibiyeti dikkati çeken siyah beyaz sonuçtu. As Akyazı’nın evinde Kırkpınar’ı farklı yenmesi geçen haftanın içindeki renkli sonuçlardan biriydi. B grubunda iki iddialı takım olan Kocaalispor ile Serdivanspor’un Kocaali’de beraberliğe razı olması da bir başka skor rengi olarak geride kaldı. Neyse biz Süper Amatör kümenin yeni sezonunu benim sofra üzerinde kutlarken, diğer ayrıntıları grup değerlendirmesine bırakmak istiyorum. Bu haftalıkta benden bu kadar. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun. Siz yine de bana bırakmayın hepsini doya doya okuyun, Bizim Sakarya ile kalın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!