Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar SATSO’da Sakarya İş Dünyası ile Bir Araya Geldi
için Ankara’da da yoğun bir gündem oluşuyor. Vekillerimiz, Belediye Başkanımız, SATSO gibi şehrine hizmet eden STK’larımız ve TOBB Başkanımız ile sürekli iletişim içerisindeyiz.
Sizlerden gelen beklentiler ve öneriler çok önemli. Bakanlık olarak sorumluluğumuz çok fazla çünkü her saniye ülkenin tamamına enerji temin etmek zorundayız. Her saniyeyi, her ayı, yılı ve bir asrı planlamak büyük bir emek gerektiriyor. Bizler tüm projelerimizi enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için uğraşıyoruz. Sakarya 10 milyar dolar ihracat yapıyor. Katma değerli ihracat olması daha da önem arz ediyor ve bunun için de çabalıyoruz.
Ciddi bir enerji ithalatımız var. 32 milyon araca akaryakıt, 42 milyon konuta yakıt bulmak lazım. 55 milyar metreküp doğalgaz bulmak gerekiyor. Ülkemizde enerji talebi de gün geçtikçe artarak devam ediyor ve daha da artacaktır. Biz ülke olarak kalkınacağız ve de bunu doğayla uyum içerisinde, doğayla iş birliği içerisinde yapacağız. Dünyada jeotermal enerjide 4. sıradayız.
Sakarya gaz sahasında 2016 yılından sonra petrol ve doğalgaz aramasında yeni bir çağ başlattık. 2020 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini yaptık. Aynı zamanda yılda 2 milyar dolarlık değere sahip petrol çıkarıyoruz. Kendi karalarımızdan ve denizlerimizden sağlamaya çalışıyoruz.
İş dünyamızın GES projelerine çok yakın ilgisi ve yatırımları var. Biz her zaman enerjiyi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Dünyanın maden çeşitliliği bakımından da 7. Ülkesiyiz. Dengeli bir enerji üretim portföyü oluşturmaya çalışıyoruz. Enerjimizi verimli ve sürdürülebilir kullanmak artık çok daha fazla önem arz ediyor.
Avrupa’ya ihracatta yeşil mutabakat süreci var. Nükleer enerjimiz bu yeşil mutabakat sürecinde sanayicimize katkı sağlayacaktır. Yenilenebilir enerjinin kullanımı ve yatırımı için ise meclise sunmaya hazırlandığımız reform paketimiz var ve bununla yatırımcımızın işini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.
Burada SATSO Başkanımız ve üyelerinden duyduğumuz sanayi siteleri ve bölgelerindeki sık kesintileri kabul edemeyiz. Bunlara yönelik elektrik dağıtım şirketlerimize gerekli görevleri verip gelişmeleri yakından takip edeceğiz. GES projelerinde çok ciddi bir kapasite hakkı tanıdık ve o kapasite henüz dolmadı bile.. İzin sürelerinin kolaylaştırılması yatırım taleplerinin yükseltilmesi çalışmamız var.
En pahalı enerji, olmayan enerjidir. Bir fabrikanın 2 saat elektriksiz kalması çok daha büyük maliyettir. Bizler bu olmasın diye çabalıyoruz. Sanayicimizin finansman, faiz, işçilik maliyetleri gibi dertlerinin farkındayız. Sanayicimizin her zaman yanındayız. Elektrik üretimi konusunda 5.1.h modeliyle devam edeceğiz.” dedi.