• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Adapazarı


Dr. Numanoğlu, “Yılın ilk aylarında Alerjik Bronşit şikayeti artabiliyor”

featured

Özel FOCUS GÖZ TIP Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ümit Numanoğlu,  Sakarya’da gribal enfeksiyona bağlı çocuklarda ateş ve öksürüklerin yanı sıra alerjik bronşite yönelik  şikayetlerin  sıklıkla arttığını söyledi

Adından sıkça söz ettirecek

Sakarya’nın en önemli doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ümit Numanoğlu Özel FOCUS GÖZ TIP MERKEZİ’nde hizmet veriyor. Uzman Dr. Ali Ümit Namoğlu,  FOCUS GÖZ  isim anlamında her ne kadar bir göz kliniği  olarak geçse de, Göz hastalıklarının yanı sıra Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile adını duyuran merkez, yakın zamanda faaliyete başlayacak olan Kadın Doğum ve Kardiyoloji bölümleriyle de  adından sıkça söz ettirecek” dedi.

Artık Adapazarlıyım

Artık Adapazarlı oldum diyerek konuşmasına başlayan Uzman Dr. Ali Ümit Numanoğlu, “Çocuk Doktoruyum, 2000 yılından beri Adapazarı’ndayım.2010 yılına kadar Devlette çalıştım. Sonrasında ADATIP Hastanesine geçtim. Burada 4 yıl çalıştıktan sonra 2017 yılında bir 9 ay kadar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yaptıktan sonra yeniden Adapazarı’na geldim. Bu İlçe çok güzel.  Nihayetinde işimi de seviyorum. Artık Adapazarlı oldum. Bizim elimizde doğan bebeklerimizin büyüdü yetişkin oldu. Artık onların çocuklarına bakıyoruz” şeklinde ifade etti.

Tanılar çocuk büyüdükçe kayboluyor

Konuşmasında mevsimsel hastalıklara dikkat çeken Uzman Dr. Ali Ümit Numanoğlu; “ Sakarya’da çocuklarda genelde mevsimsel olarak son bahar ve kışın başlangıçlarında grip enfeksiyonlarına bağlı ateş ve öksürük gibi şikayetler olmakta. Bu dönemlerde genelde bunlarla mücadele ederiz. Adapazarı’nın yeşili bol olduğundan dolayı alerjik bünyeli çocukları da uyaran bir yapısı var. Buna bağlı alerjik öksürükler yani alerjik bronşitler oluşmaktadır.  Astım bronşitlere Doktorlar olarak biz alerjik bronşitler diyoruz. Aileler astım bronşit dediğimiz zaman bunu erişkinlerde olan astım gibi algılıyorlar. Onlarda belli bir yaşa kadar bu türde tanılar yaşları büyüdükçe kayboluyor” diye söyledi.

Dış etmenler

Alerjik öksürüklerinin temelindeki nedeni insan bünyesinin alerjiye normalin üstünde bir tepki vermesi olduğuna dikkat çeken Dr. Numanoğlu; “ Çocuklarımızı doğal olarak dış etmenlerden  sakınıyoruz.  İnsan vücudu Bir yığın farklı maddelerle karşılaşıyor. Vücudumuz havada, yiyecek içindeki katkı maddeleri bunların neticesinde alerjik hastalıkların temeli olarak geliyor. Bu gibi durumlarda da alerji insana solunum sistemiyle birlikte geçer. Burnundan başlar akciğerlere kadar iner. Zamanında müdahale etmezken daha ilerliyor. Burun tıkanıklığı ilerlemesi burada bir takım enfeksiyonlarında yeşermesine sebep oluyor. Antibiyotik kullandırıyoruz. Daha ileri durumlarda Alerjik bronşit Adapazarlında en çok karşılaştığımız etmenler bunlar” dedi.

Sakınılan göze çöp batabiliyor

Dr. Ali Ümit Numanoğlu konuşmasında çocukların sürekli ev ortamında izole edildiği için sokaktaki mikroplara karşı direnç ve bağışıklık kazanamadıklarının altını çizerek ; “Ev içindeki izole dışarıda yok. Ancak, çocuklar toprak ile de teması yok. Bedenleri dış etkenlere karşı bağışıklık kazanamıyor. Bu sebeple yaş aldıkça en ufak grip salgınında dirençsiz kalıp sıklıkla hastalanabiliyorlar. Sakınılan göze çöp batar misali, çocuklar dış etmenlere karşı bağışıklık geliştiremiyor buda alerjik bronşitlerin temelini oluşturuyor.  Tabiki çocuklarımızı hastalıklardan en güzel şekilde korumalıyız. Bu anne ve babaların önemli görevlerinden . Ancak, Aşırı sakınmak alerjik hastalıkların hortlamasında çocukların birey olarak psikolojik anlamda ailelerine de bağımlı fertler olarak yetişmesine sebep oluyor. Çocuğun belli ölçülerde kontrollü şekilde bırakmak gerekiyor” diye konuştu.

Antibiyotik tedavisi uyguluyoruz

Bazı ailelerin hastalıklara tanı koymak amacı ile sıklıkla internetten faydalandıklarını belirten Dr. Numanoğlu “Aileler internetten hastalıklara çözüm arıyorlar. Bazen işleri sarpa sardırıyor. Çocukların 4-5 yaşları sonrasında geniz eti problemi ile karşılaşıyoruz. Geniz eti bizim vücudumuzda burun ve ağız yoluyla giren bir takım etmenleri tanıma ve vücudun o etmenlere karşı bir takım koruyucu maddeler üretmesini sağlayan dokularımızdır. Bademcikliklerin geniz etimizin uyarılması ile vücut enfeksiyonla mücadeleye başlatıyor. Bu sebeple bademcik ve geniz etinde büyümeler söz konusu olabiliyor. Geniz eti büyümelerinde çocuklar burun tıkanıklığı sebebiyle ağzı açık uyuma ve horlamalar hatta nefes alamama gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Yorgunluk ve huzursuz olabiliyorlar. Geniz eti enfeksiyonlara karşı süzgeç görevi yapar. Çok büyüdüğünde de orta kulağımızı havalandıran küçük boru var. Östaki borusu ismini verilen bu boru Orta kulağın hava almasını sağlıyor. Geniz eti de bu östaki borusunun ucunda olduğu için büyüdüğünde tıkıyor. Bu sebeple orta kulak iç kısmı havalanamıyor. Bu sebeple orda sıvı birikiyor. Bu da orta kulak iltihabına sebep oluyor. Bunlarda da Antibiyotik tedavisi uyguluyoruz” diye söyledi.

Dr. Numanoğlu, “Yılın ilk aylarında Alerjik Bronşit şikayeti artabiliyor”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!