1. Haberler
  2. Yazar Köşesi
  3. Her Şey Zıttıyla Kaimdir: Sakaryaspor ve Kocaelispor

Her Şey Zıttıyla Kaimdir: Sakaryaspor ve Kocaelispor

featured

Her Şey Zıttıyla Kaimdir: Sakaryaspor ve Kocaelispor

 

Sakaryaspor ’un sahaya çıkması sonuçların üstündedir. Şehrin en ücra sokaklarının da, merkez meydanlarının da, uzak ilçelerinin de aynı anda sahaya çıkmasıdır çünkü yeşil-siyah renkler. Bizim için Türkiye’deki en önemli futbol kulübüdür. Anadolu Güneşi’dir. Yerinde değildir, potansiyelini için için yer. Bir türlü o ‘’Sakaryaspor’’ olamamıştır tekrar. Fakat onun varlığı; o şehre ait hissetmek, oraları sevmek için güzel ve yeter bir sebeptir.

Sakaryaspor’u güzel yapan sebeplerden biri de zıttıyla, yani Kocaelispor’la kaim olmasıdır. Nasıl ki Göztepe, Karşıyaka’sız tuhaf kalırdıysa; Adana Demir, Adanaspor’suz bir anlam eksiliği yaşardıysa, Adapazarlılar da İzmitliler olmadan bir daralma, bir bunalım geçirebilir. İzmitliler için  Adapazarlılar ise kolay takılınacak, didişilecek komşu çocuğu niteliğindedir. İki kulüp birbirini mıknatıs gibi çekerse de zıt yönlere doğru da aynı anda itmektedir. Bu; camialarının, renklerinin, taraftar yapılarının birbirine benzerliğindendir. O kadar ki, bu kadar rekabet içerisinde olduğu halde aynı renkler için tezahürat yapan, o renkleri diğerlerinden üstün tutan başka bir ezeli rekabet var mıdır bilmiyorum dünyada.

Kocaelisporlular’ın siz bizim köyümüzdünüz, il bile değildiniz zamanında diye 1954 öncesini işaret etmelerine Sakaryasporlular ‘’Köylü milletin efendisidir!’’ pankartıyla cevap vermesinin üzerinden kaç yıl geçmiş, şöyle bir bakıyorum da biz lisedeymişiz. O günlerde doğudaki yeşil-siyahlılar batıdakine göre bir miktar daha formdaydı 1. Ligde. Sakaryaspor hem içeride hem dışarıda Körfez’e üstünlük kurmuş, taraftarını mest etmişti. Kaldı ki Adapazarlılar uzun yıllar alt ligde oynarken Kocaelispor Sefa Sirmenli yıllarında Süper Lig’in gediklisi olmuş, müzesine Türkiye kupaları koymuş, Tatangalar’ın 88’deki kupa zaferine duble cevap vermişti. 2000’lerin ortasına doğru Kocaelispor’un da aşağıya inmesi, uzak kalmış komşuları birleştirdi. Hem olaylı hem tempolu sayısız maça imza atıldı. Bu şekilde aradaki rekabet yıllar içerisinde katlana katlana bu günlere gelmişti.

Sonraki dönemde bu kızışmış rekabete meşhur ‘’plaka’’ mevzusu da eklenmiş, futbol literatürüne böyle bir tiye alma girişimi de bir hayli ilginç gelmişti.  Bundan sonra Sakaryaspor rakibine ne zaman 3-1’lik üstünlük kursa her iki tarafta da büyük bir heyecan yaşanır oldu. Acaba o aranan tek gol de gelecek mi? Tıpkı Adapazarı’nda bu sezon oynanan ilk yarının son maçı gibi. O 3-1’lik skor Sakaryaspor adına Körfez’in eski kaptanı, Kocaelispor taraftarı da olan Burak Süleyman tarafından az daha sihirli sonuç 4-1’e getirilmek üzereydi ki üst direk buna engel oldu. Bütün stat ve ekran başındaki Kocaelispor taraftarları o anı ‘’slow motion’’ hislerle salise salise duydu desek abartmış olmayız herhalde.

Yılların eskitemediği formalara sahip iki camia yine çok önemli bir virajda karşılaşıyor. Süper Lig’e doğrudan çıkmayı ıskalayan iki komşunun tek hedefi play-offtan üst lig bileti almak. Belki iki şehir için de bir bu kadar önemli olan başarı bu maçı kazanmak olacak. Dünyada başka hangi maç öncesinde sonucun 4-1’e gelip gelmeyeceği merak konusudur, insan düşünmeden edemiyor doğrusu.

Her Şey Zıttıyla Kaimdir: Sakaryaspor ve Kocaelispor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!