• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Adapazarı


Otomobil aküleri hakkında bilmeniz gereken 6 şey

featured

Araba aküleri; motoru ve çeşitli elektrik sistemlerini çalıştırmak amacıyla gerekli gücü sağlayan, araçların en temel bileşenlerinden biridir. İki farklı türü ve çeşitli teknik özellikleriyle ön plana çıkan aküler ile ilgili otomobil sürücülerinin temel bilgi düzeyine sahip olması büyük önem taşıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, otomobil aküleri hakkında bilmeniz gereken 6 temel bilgiyi açıkladı.

İki ana tip akü bulunuyor 

Otomobiller için kritik önem taşıyan aküler, türleri ve teknik özellikleri bakımından farklılık gösteriyor. Kurşun-asit ve lityum-iyon olarak sınıflandırılan iki ana tip otomobil aküsü bulunuyor. Kurşun asitli aküler uzun kullanım ömrü, güvenilir ve düşük maliyetli olması bakımından birçok sürücü tarafından tercih ediliyor. Lityum-iyon piller ise kurşun-asit pillere kıyasla daha hafif, daha kompakt ve daha uzun ömürlü olarak yeni bir teknoloji ile ön plana çıkıyor.

Ortalama ömürleri 5 yıldır

Otomobil akülerinin ömrü sürüş alışkanlıkları, hava koşulları ve otomobilin kullanım sıklığına göre değişkenlik gösteriyor. Ancak uzmanlar ortalama bir otomobil aküsünün 3 ila 5 yıl arasında kullanılabileceğini, bu sürelerden sonra ise akülerin değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yaygın işaretler dikkate alınmalıdır

Otomobil aküleri bitmek üzere olduğu dönemlerde, sürüş deneyimini azaltarak sürücülerin birtakım problemler yaşamasına zemin hazırlıyor. Otomobil akülerinin bitmek üzere olduğuna dair birkaç yaygın işaret bulunuyor. Yavaş motor marşı, kararan farlar, elektrikli camlar veya kilitlerin çalışmaması gibi elektrik sorunları otomobil akülerinin bittiğine işaret eden en önemli faktörler olarak ön plana çıkmaktadır.

Sıklıkla temizlenmelidir

Otomobil aküleri, aracın diğer aksamlarına oranla çok daha az bakım gerektiren parçalardır. Ancak aküleri temiz ve korozyondan uzak tutmak oldukça önemlidir. Sürücülerin sıklıkla akü terminallerini kontrol etmesi ve temizlemesi gerekiyor. Öte yandan akünün araca güvenli bir şekilde bağlandığından emin olmak da büyük önem taşıyor.

Düzenli şarj edilmelidir

Otomobil akülerinin düzenli olarak şarj edilmesi sürücüleri olası birçok tehlikeden koruyan önemli bir faktördür. Eğer kurşun asitli bir akü tercih ediyorsanız, pilin performansını ve ömrünü azaltabilen kurşun sülfat kristallerinin birikmesini önlemek için akünüzü şarjlı tutmanız oldukça önemlidir. Lityum-iyon piller sülfatlaşmaya karşı daha az hassastır, ancak yine de düzenli olarak şarj edilmeleri gerekir.

Doğru akü tercih edilmelidir 

Sürücüler için en önemli konulardan biri de otomobil için doğru akü tercihinde bulunmaktır. Aracınızın aküsünü değiştirme zamanı geldiğinde, aracınızla uyumlu, doğru voltaj ve amper değerlerine sahip bir akü seçtiğinizden emin olmalısınız. Emin değilseniz aracınızın kullanım kılavuzuna veya güvenilir bir tamirciye başvurmanızda fayda var.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!