1. Haberler
  2. Yazar Köşesi
  3. Salı Sofrası Sofra Tatilde de boş durmuyor.

Salı Sofrası Sofra Tatilde de boş durmuyor.

featured

Salı Sofrası

Sofra Tatilde de boş durmuyor.

Havalar sıcak ve ben benim hayal dünyamda yeri, zamana göre, mekana göre adı bazen karasu Marmaris ,Bazen karasu Bodrum ,bazen Karasu Alanya olan ,benim bir numaralı tatil için ilk tercihim olan Karasudayım. İlk başrollerdeki tatil yöresinin adı, takma yakıştırma isimler ise benim hayal dünyamı süsleyen Ege tatil yörelerinin biz garipler için ulaşımı zor yerler. Karasuda bile kısa dönem tatil günleri için fiyatlar almış başını gidiyor. Tatilde olduğum için bu şehrin marka değeri en yüksekte asılı duran Sakaryasporla ilgili çok fazla bilgim yok. Ancak o kadar da Tarzan değilim. Örneğin bu seneki Sakaryasporun yapılaşması, takımın kadro derinliği için iyi kadro mühendisliği yapıldığını düşünüyorum. Zaten bir takım ,hele, hele hep hedef peşinde koşan bir takım için, sezon başı yapılanmaması çok ama çok önemlidir. Teknik kadronun başı, artık yönetimsel olarak futbolun tecrübe kantarında dolaşan yönetimin ortak aklından çıkan transferler ,ilk bakışta kulağa ve göze hoş geliyor. Takımların hazırlık dönemi başladığından bu yana han ki kanalı açsam, yorumcular  ,kadro derinliğinden, oynanan oyuna göre transferlerin yapılmasını düşünsel anlamda her takımın önüne koyuyorlar.  Bizimde futbol kantarına koyup tartacağım gerçek, bu doğrultuda santra noktasında duruyor.

AYRILIK ( Ümit Kurtta gitti)

Sezon başı yapılaşmasının içini dışını tartarken bu süreçte gelenler kadar gidenlerinde her takımın futbol evinde yaşanabileceğini bilecek yaştayım. Sakarya sporun sezon planlaması içinde,  kadro yapılaşmasını yazarken, Bizim Sakarya Spor müdürü Cavit dereli önüme, gecen hafta içinde yaşanan yeni bir ayrılığın içeriğini bana iletti. TFF 2 de Sakarya spor la şampiyonluk yaşayanlardan olan tecrübeli stoper Ümit Kurtta takımdan ayrılmış. Neden ayrılmış, niçin ayrılmış ? Bizim Sakarya bu ayrılığın içine karşılıklı anlaşmayı koymuş. Peki öylemi ? Pek öyle değil, Ümit Kurt enflasyonun her yeri sarıp sarmaladığı bir Ekonomik gelişmeyi gerekçe göstererek, kalan iki yılı için iyileştirme istemiş. Ümit’in istediği rakam ( 5 Milyon olduğu söyleniyor) yönetim sıcak bakmayınca ,karşılıklı anlaşma devreye girmiş ve taraflar el sıkışarak ayrılmışlar. Hayırlı olsun da , teknik kadronun ve de Yönetiminin elinde B planı var mı diye sormadan edemiyorum. Ancak Bizim Sakarya bu ayrılık sonrası Altınordu dan alınan Erdi Dikmen ile Çağlayanın iyi bir ikili olacağını na  ,Dongorunda elde olması nedeniyle ,Ümit  Kürtün yerine yeni bir savunma hattı için eldeki seçeneklerinde küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekmiş. Kağıt üstünde bu böyle olabilir. Bakmak lazım, görmek lazım. Hazırlık dönemi bize hem Sakaryaspor için hem de yeni yeşil Siyah savunma hattı için yeni bilgiler verebilir. Bu konuda benim son notum, Ümit Kurt gidince yönetim hem Sakaryasporun oyun modeline , hem de cebine uygun yeni birkaç transferin daha olabileceğini düşünüyor ve bu düşündüklerimi Bolu’da hazırlık kampında yaşananları görmeden ,bilmeden yazıyorum.

BALA GEL BALA

Bal liginde bu sezon bizim ili Hendekspor, Karasuspor ve Kalaycı spor temsil edecekler. Bu üç takımın gideceği yolun ip uçları yavaş yavaş gazete sayfalarına düşmeye başladı. Gecen yılın flaş takımı Kalaycıspor bu sene ne yapar? Behçet Durak ve ekibi ile anlaşan Kalaycı yönetimi son alınan bilgilere göre, Transferde atılacak adımlar adına, Belediye ve Sponsor desteğini Kalaycı tesislerine taşımış.  Sanırım önümüzdeki günlerde, Kalaycı cephesinden transfer hamleleri bir  bir sahneye çıkabilir. Gelin şimdi Hendek yolculuğuna çıkalım. Gecen yıl hayal kırıklığının adresi olan Hendeksporda teknik adamın tekrar takımın başında kalması konusunda  kriter nedir bilemeyiz. Bizim bildiğimiz yaşı kemale ermiş, teknik adamlık mazisi Süper lige kadar uzanmış  Mehmet Şahan ,Hendeksporda başarısız olmuştur.   Peki Hendekspor ona neden ikinci kez şans paketi uzattı? Tamamen duygusal ,hem de siyasi olduğunu Hendekli dostlar bir bilgi notu olarak önüme koydular. İşte bu Hendekspor transferde Hüdaverdi Başkan önderliğinde tam yol koşuyor. Gecen yıldan elde kalan çok az futbolcuya tekrar kucak açan Hendeksporda sezon başı hedefi yine üç noktalara taşınmış görünüyor. Gelelim yukarda sayılan takımlara göre Belediye desteği  olmayan ,bu sezon tekrar Bala çıkan karasuspora . Sarı Kırmızılı ekibe içerde olsun ,dışarı da olsun ,gönül bağını hep diri tutan Hasan Özkan, Başkanlık koltuğuna yine oturdu.Yeni Başkanın ilk hedefi Karasunun  öz evladı ,daha öncede Karasusporda teknik adamlık deneyimi olan Serdar Ergelene bir kez daha el uzatmasını doğru bulduğumu belirtmek isterim. Serdar Ergenenin Karasudan ayrıldıktan sonra, teknik adam olarak birkaç takımda daha çalışarak kendini geliştirmiştir diye düşünü yorum . Karasu sporda Başkan ve Teknik adam sorunu çözüldükten sonra , transferde atılacak adımlar ne ola çak ?   Bu uğurda karşımıza çıkaçak, sıcak gelişmeler karşımıza dikildikçe, üç takımdan gelecek sıcak haberleri  sofranın üstünde ağırlarız.

HOŞ TAKVİYE

Karasusporun alt yapısı Mahmut Hanefi önderliğinde çıkılan yolda bayağı olumlu işler yaptığına tanık oluyoruz. Zeki Çakırla beslenen Karasu’nun çocuklarından oluşan Alt yapı zenginliği yolun başında Sakarya’da gruplarda bayağı iyi işler yaparak Sakarya’yı dışarıda temsil eden şampiyonlukları Sarı Kırmızılı futbol evine taşıdılar. Sadun Hoşbay ( Baş Antrenör ) ,kaleci antrenörü Recep Eşkinden, Bülent hocadan oluşan   alt yapı teknik kadrosuna hoş bir takviye daha geldi. Karasu’nun Teknik adam dosyasında kendine yer edinen Atilla Bıçakçıda alt yapı teknik adam ailesine katıldı. Karasusporda oluşan bu deneyim yüklü teknik kadro, Karasusporun, Karasululardan oluşan genç yeteneklerini bulup yukarıya taşımak adına, her eve lazım teknik adam kadrosuna yakışır bir resim verdiğini düşünüyorum. Mahmut Hanefi önderliğindeki Karasusporun alt yapısına yuvalanan bu teknik adam kadrosunun yukarıya taşıyacağı  ,taşınan isimlerin artışı ile orantılı olursa ,Sarı Kırmızılı futbol evine alttan üste oyuncu taşıyan hizmetleri karşılık bulursa  değer bulur. Günümüzde, ekonomik çıkmazlarda gezen ülke futbolunda , alt yapıların canlılığı ,aşağıdan yukarı gelecek oyuncu yoğunluğu her zamandan daha önemli hale geldiğini düşünmek ,dünyayı yeniden keşfetmek gibi bir şey değildir. Aklın yolu bir, Karasusporda Zeki Çakır bu uğurda bir adım attı ,atmasına da  ilçede karşılık bulmayınca ayrılık yaşanmış, Zeki çakır Altınordu alt yapısına doğru yol almıştı. Bu gün Karasuspor alt yapısı yaş gruplarında şampiyonluklar yaşarken ,bu yaşanmışlıkların içinden yukarı oyuncu taşırsanız, bu şampiyonluklar taçlanır, karşılık bulur. Bu gün alt yapıdaki teknik kadro ,Karasusporun geleceğine katkı yapacak isimlerden oluştuğunu düşünüyorum. Hoş takviyeden yola çıkarak Sarı Kırmızılı alt yapı evinle ilgili olarak bayağı döktürmüş oldum. Umarım alt yapı düşüncelerim ,bu düşünceleri hayata geçirecek olan  ilgili olanlardan karşılık bulur.

KLASMAN HEYECANI

Şu günlerde hakem evinde klasman heyecanı yaşanıyor. Bölgesel lige önerilen isimler belli oldu. Yukarıya çıkacak klasman hakemleri için top MHK de. Bu gün size klasmanı, bu uğurda yürümek adına,   önüne hedef koyanlara rehber olacak, bana ait bir klasman hikayesini sizinle paylaşmak istiyorum. Hakemliğe geç başlayan ,klasman adına merdivenleri çabuk çıkan eski eski bir klasman  hakem olarak ,yardımcı hakem olarak, bayrağı çantama koyup ,Türkiye liglerinde maç yönetmek adına  yolculuğuna çıktığım o anlardaki heyecan yüklü halim  dün gibi gözümün önünde . İnanın yardımcı hakem olarak klasmana çıktığın anlarda bisikletim ke yayalara ait yerde heyecandan , coşkudan, klasmana çıktım diye bağırarak  surat yaptığımı hatırlarım. Bir hakem için ( İdealleri olanları kastediyorum) klasman bir hedeftir. Klasmana çıktıktan sonra yukarılara koşmak  ,daha iyi yerlere hakemliğinizi taşımak içinde, ele gecen fırsatları iyi değerlendirmenin , bu işin hakem el kitabında yer aldığına dikkat çekmek isterim. Naçizane ben Nazım Hoca olarak klasman heyecanı yaşarken ,bu gün FİFA hakemliğini Sakarya’ya taşıyan ,daha yolun başında Avrupa hakemliği apele tini yakasına takan, Atilla Karaoğlanın heyecanını ,hakemlik kalp atışlarının nasıl attığını varın siz düşünün. Siz genç Hakemler, bu gün hakemlik getirisi, popilitesi zirve yapan bir ,toplumda çok önemli bir yer edinen konuma gelmiştir. Siz genç hakemler ,şartları ,yaşı başı tutan ları kast ediyorum, Sakarya hakemliğini ,kendinizi daha iyi yerlere taşımak adına ,hakem el kitabınıza Atilla Karaoğlan örneğini baş ucunuza koyun. Hakemlikte klasman heyecanınız yoksa , Hakemliğinizi daha yukarılara taşımak adına içinizde çoşku yoksa, önünüze koyacağınız hedef yoksa , siz bu işi yapmayın derim. Umarım hakemliğe yeni başlayanlar, sofranın üstüne koyduğum, kendimden yola çıkarak anlatmaya çalıştığım  klasmanın önemini anlatan düşüncelerimin içini dışını iyi okuyarak kendilerine yeni bir yol haritası çizerler. Hey gençler siz siz olun bu işe kendinizi iyi adapte edin. Bu gün hakemlik ( Klasmandan bahsediyorum) sizi hem camia içinde ,hem toplum içinde çok iyi yerlere taşır. Yeter ki siz bu uğurda ,iyi hakem olmayı başarın.

SAMATTA OLAYI

Fenerbahcede büyük umutlarla 6 Milyon EURO bedelle iki sezon önce transfer edilen  Samatta verilen paranın karşılığını veremeden, vermeden takımdan ayrıldı. Olabilir  ,yanlış transferler ,takıma uyum sağlayamayan transferlerin bir çok takıma ekonomik yaralar açtığı, sadece bu örnekte yatmıyor. Türkiyede ,  bu ve buna benzer , getirisi olmayan  nice transferler var. Yıllık iki milyon EURO transfer ücreti olan Şamatadan ,en azından bu yönüyle kurtulan Fenerbahcenin transferdeki kurmayları sorgulanmalı. Sadece onlar mı? Tatbiki değil, daha bir çok örneği vardır bu ve buna benzer transfer lerin . Maalesef Avrupa’da karşılığı olmayan oyuncuların pazarı olmuştur Türkiye. Bu pazardan bazen kazanan olsak ta  ,daha çok kaybeden olduğumuzda bir gerçek .Fenerbahçe’nin  son yıllarda yabancı transfer konusunda olumlu adımlar attığını ,bu uğurda kulüp kasasına önemli girdilerin yaşanmışlığı, Samattanın giderken 6 milyon EURO  lük açtığı deliğin üstünü örtmesi bir teselli notu olarak buraya not edilmeli. Hiç unutmam, bir zamanlar Rıdvan Dilmenin, Nobranın  Beşiktaş’a transferinden  aldığı 2 Milyon doları örnek göstererek, yapmayın etmeyin, bu oyunculara bu kadar para vermeyin, bu oyuncular dışarıda bu paraları bulamaz lar demişti. Doğruda, içerdeki çekişme bazen kulüplerimizin gözünü kör ediyor. Bunu fırsat bilen menajerler ve oyuncularda  bu işin kazananı ,kulüpler ise yüzde doksan kaybedeni oluyor. Bu uğurda içerde dışarıda kulüplerin oyuncu tarayan   Scayt ekiplerine, yönetimlere çok iş düşüyor. Günümüzde futbol alanı dünyanın her yerine yayıldı. O alanı iyi taramak gerek. Bakın Real Madride dünya devi bu kulüp, Ardayı yıllardır takip ederek kadrosuna kattı. Sadece Realmi, bütün takımlar artık genç yetenek avındalar. Bizde bu uğurda bu alanı iyi tarayan olmalıyız. Takımlarımız ne zamanki bu alana yayılırsa ,yaşlı futbolcular ,yaşlı şöhretler seçenek olmaktan çıkar.  Karasu Marmaris’te kurduğum bu haftaki Salı Sofrasının üstünü örtüyorum. Siz her zaman olduğu gibi size lazım olanları alın kalanlar benim olsun. NOT Yeni yaşımı bu sene Karasu Bodrumdaki küçük tek odalı sarayımda kutladım. Yanımda sadece ben vardım. Yalnız yaşanan yaşa gününde, beni hatırlayan dostlara selam olsun. Pasta kesen olmasa da  ,onlar iyi ki varlar. Ben biliyorum ki, hayat gerçek manada dostlarla güzel. Benimde yaşam günlüğüm dede  gönlümü açacağım gerçek manada dostlarım varmış. Buda bana göre paradan puldan daha önemli bir ayrıntı. İyi ki doğdun be Nazım diyerek bu yaş günü heyecanının da üstünü örtelim. Sonuçta zil takıp oynayacak değiliz ya . Bir yaş daha yaşlanmanın içinde var olan sağlık, benim şu anki en önemli zenginliğim. Paran olmuş ,pulun olmuş Sağlık olmadan neye yarar be dostlar. Önce bana sonrada size sağlıklı nice yaşlar dilerim.

Salı Sofrası Sofra Tatilde de boş durmuyor.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!