• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Adapazarı


Uzun süredir çalışmayan arabanın bakımı nasıl yapılır?

featured

Uzun süredir çalışmayan arabanın bakımı nasıl yapılır?

Uzun süredir çalışmayan bir arabanın tekrar kullanılabilir duruma gelmesi oldukça zorlu bir süreç olarak ön plana çıkıyor. Aracın tekrar güvenli ve etkin şekilde çalışabilmesi için dikkatli bir şekilde yapılması gereken bakım ve onarım işlemleri bulunuyor. 150 yıllık köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, uzun süredir çalışmayan bir arabanın bakımına dair bir rehber sunuyor.

Genel kontrol

Araç bakımına ilk olarak genel bir kontrol yaparak başlamak gerekiyor. Oluşabilecek pas, çatlak camlar, delinmiş lastikler ve diğer hasarlar gibi dikkat çeken sorunları bir uzman ile birlikte kontrol etmelisiniz. Ayrıca haşarat ve küçük hayvanlara yönelik motor, egzoz ve hava filtreleri başta olmak üzere aracı ilaçlamalısınız. Uzun süredir çalışmayan araçlarda bakım işlemlerine başlamadan önce gözden bir şey kaçırmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Motor yağı

Uzun süredir çalışmayan araçlarda ilk yapılması gereken eylemlerden biri de motor yağının değiştirilmesidir. Uzun süredir araç içerisinde kalan motor yağının kirlenmesi ve kalitesinin düşmesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumu göz önüne alarak yeni ve kaliteli yağ kullanmalısınız. Bu sayede motor herhangi bir hasar almayacaktır. Öte yandan yağ filtresini de değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Soğutma sistemi

Aracın soğutma sistemi de önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Radyatördeki soğutma sıvısı düzeyini ve kalitesini kontrol etmeli, gerekiyorsa sıvıyı tamamen boşaltmalı ve yeni bir soğutma sıvısı doldurmalısınız. Ayrıca hortumlarda ve radyatörde herhangi bir sızıntı veya hasar olup olmadığını kontrol etmeyi de unutmamalısınız.

Yakıt sistemi

Yakıt tankının içerisindeki yakıtın, uzun süre beklemiş olması nedeniyle bozulabileceğini ve araca zarar vereceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu noktada yakıt tankını, yakıt hattını ve yakıt filtresini değiştirmeniz gerekiyor. Uzmanlar uzun süredir çalışmayan araçlarda mevcut yakıtın kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Akü ve frenler

Uzun süre çalışmayan arabalarda akülerin şarjı genellikle tükenmiş olarak karşımıza çıkar. Bir uzman yardımıyla aküyü tamamen şarj etmeyi denemelisiniz. Yeterli enerjinin sağlanmadığı takdirde ise yeni bir akü satın almalısınız. Öte yandan frenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisin. Uzun süre çalışmayan arabalarda fren sistemi, pas ve nem nedeniyle hasar görmüş olabilir. Bu nedenle fren balatalarını, diskleri ve tamburaları kontrol ettirmeli, uzman tarafından gerek görüldüğü takdirde ise değiştirmelisiniz. Ayrıca fren hidroliğinin de kontrol edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Lastikler

Uzun süre çalışmayan arabalarda lastiklerin hava basıncı düşebilir ve olası çatlaklar nedeniyle lastikler hasar görmüş olabilir. Lastiklerde herhangi bir hasar varsa, sürüş deneyimi ve güvenlik açısından lastikleri değiştirmenizde fayda var. Lastiklerin hava basıncını, araç üreticisinin önerdiği seviyeye getirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Elektrik sistemi

Uzun süredir çalışmayan arabalarda araçta bulunan elektrikli sistemleri kontrol etmelisiniz. Farlar, sinyaller ve diğer elektrikli aksesuarların çalışır durumda olması aracın sağlığı ve diğer sistemlerin eksiksiz çalışması için büyük önem taşıyor. Bu süreçte herhangi bir elektrik problemi veya arızası ile karşılaşmanız durumunda ise kesinlikle profesyonel yardım almalısınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sakarya Son Dakika Haberleri - Sakarya'nın Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!